Tips Bagi Mencapai Kelajuan Internet Yang Maksimum Sewaktu Download

Assalamualaikum dan selamat sejahtera :)

Bagi mereka yang selalu download (memuat turun) fail-fail berat di internet, semestinya menginginkan fail mereka habis dimuat turun dengan segera! Jadi, bagaimana nak jimatkan masa download kita?

Di entri ini aku akan menyenaraikan beberapa tips dan langkah bagi mencapai kelajuan internet yang maksimum sewaktu download. Dengan ini, jangka masa download akan dapat dipercepatkan!

1. Jika menggunakan wifi (streamyx, p1 wimax, etc), elakkan online banyak komputer dalam satu masa.

Jika banyak komputer online dalam satu masa, semestinya download speed akan berkurangan kerana terpaksa BERKONGSI talian internet.
Tunggulah sehingga ahli keluarga anda yang lain tutup dahulu komputer mereka, selepas itu barulah anda memulakan aktiviti download.

2. Download waktu tengah malam sehingga awal-awal pagi 
Waktu ini, memang internet akan menjadi laju kerana ramai yang sudah tidur dan tidak menggunakan internet mereka. Ambil kesempatan ini untuk mendownload fail-fail berat yang anda mahukan di internet.

3. Tutup segala aplikasi yang menggunakan internet
Contohnya seperti game online. Tutup aplikasi tersebut kerana ianya akan melambatkan proses mendownload anda. Jika semua aplikasi lain ditutup, line internet akan menjadi stabil begitu juga dengan proses download.

4. Sewaktu download, elakkan buka banyak-banyak tab

Biarkan satu tab sahaja khas untuk download. Jika anda membuka banyak tab (satu tab buka Facebook, satu tab lagi buka Youtube) sah-sah la internet akan menjadi lambat!

5. Langgan pakej internet yang menawarkan kelajuan tinggi

Baru-baru ini, TM telah memperkenalkan line internet mereka yang baru iaitu UNIFI. Pakej-pakej yang ditawarkan memang mantap! Kelajuan internetnya memang paling tinggi di Malaysia sehingga 20mpbs. Kelajuan internet mantap, harga pun 'mantap' juga :P

Selesai 5 tips bagi mencapai kelajuan internet yang maksimum sewaktu mendownload. Harap-harap ianya dapat membantu khasnya buat mereka yang bergelar kaki-download.

Jika anda mempunyai pendapat/tips yang lain, bolehlah berkongsi bersama kerana 'sharing is caring' :)
Peace (Y).

6 comments:

Anith Hanisah said...

aq suke bukak tab bnyk2..ahha slalu hang..

Mohd Zakwan said...

Anith :memang hang kalau bukak tab banyak2 .. melainkan ram laptop/pc tinggi..

sepat said...

bagus betul terutama kepada budak baru belajar menggunakan internet. aku dah amal teknik ni. tapi streamyx kadang2 macam hampeh. boleh slow down tiba. nak amik UNIFI aku dok kat hutan... katanya belum sampai lagi...

Mohd Zakwan said...

Sepat :duduk kat hutan manoo tu ? haha..
semua servis internet kat Malaysia kadang2 memang camtu..tiba2 je line slow down.. harap2 Malaysia maju dengan perkhidmatan internetnya :)

alif ismail said...

wow...gud info!!!! thanks..

ahowk orang islam said...

aduh ingat ada sesuatu yang luar biasa. hehe