Invisible: CREATE FOLDER TANPA NAMA DAN LOGO

Assalamualaikum wahai para pembaca blog Zakwan :)

Dah lama tak ajar tutorial .hoho , bukan apa ,aku baru je belajar belajar beberapa tutorial yang hebakk belaka .

Tutorial kali ini berkenaan dengan trick untuk membuat FOLDER yang tiada NAMA dan tiada LOGO (tiada gambar) .Jadi ,ianya seperti 'invisible' . Sebenarnya folder tu ada kat situ ,tapi kita je yang tahu.orang lain takkan tahu melainkan diorang tengok waktu korang buat benda ni. Haa ,dengar macam menarik kan?

Cara-cara nak buat nya mudah je .Tidak memerlukan apa-apa software untuk di-install di pc korang bagi 'menyembunyikan' folder ini. AMARAN : TRICK INI HANYA BOLEH DIGUNAKAN DI WINDOW VISTA DAN WINDOW 7. Yang menggunakan window lain ,mintak maaf la ye

Ikuti langkah-langkah yang berikut :
1. Klik kat butang START .lepas tu ,search CHARACTER MAP dan open.

2. Klik yang blank column tu. Dah tu tekan SELECT diikuti dengan COPY (jadi ,anda telah men-copy blank space)
3. Tutup character map .Sekarang create new folder pulak .Klik kanan kat folder yang korang create tadi ,dan tekan RENAME. Sekarang tekan CTRL + V (tekan butang CTRL dan V bersama-sama)
4. Dan sekarang ,anda telah membuat folder tanpa nama ! Next , anda kena buat folder tadi tanpa logo pula. Klik kanan kat folder tadi , pilih PROPERTIES > CUSTOMISE > CHANGE ICON.
5. Akan ter-pop up lah window yang mempunyai pelbagai icon (logo). Anda pilih yang blank icon .dah tu ,tekan OK . Sekarang ,anda telah berjaya membuat folder tanpa nama dan logo !

Kita pergi ke step seterusnya, iaitu ,bagaimana hendak menyembunyikan folder yang anda
create tadi .Maknanya ,ianya akan membuatkan file invisible tadi tu lebih tersorok ! Wah, lagi hebat kan .hehe

Sebelum itu, transfer la dulu file-file yang anda nak private kan macam gambaar bersama kekasih ke ,lagu jiwang ke , ke dalam folder yang tanpa nama dan logo tadi.
Sudah ? Jom sambung ke step yang seterusnya :
1. Klik kanan kat folder tadi.
2. Pilih PROPERTIES.
3. And now select the HIDDEN checkbox (ceh, speaking kejap.hehe)

Sekarang anda boleh bersorak gembira tak tentu hala kerana dah berjaya membuat file yang hanya anda seorang sahaja yang tahu !macam Top secret lah ,hehe

Harap tutorial kali ini berjaya membuat anda berasa teruja untuk mencubanya . Apa tunggu lagi ,try jangan tak try ! Hehe

p/s : kalau ada ape-ape persoalan ,jangan simpan dalam otak anda, terus tanya comment kat sini ,zakwan akan cuba membantu ! Hehe ,sekian :)

Update** eh ,lpe pulak nak ajar macam mana nak unhidden file tu balik kan ? Hoho ,nak tahu caranya ,pergi sini
www.tech-recipes.com/rx/1521/how_to_view_hidden_and_system_files_and_folders_in_vista/

16 comments:

Jiwa Lara said...

dh try buat...cm ne plak kte nk tau keberadaan folder td 2..hihi..

Mohd Zakwan said...

Mksudnya nak unhidden blk eh folder tu ? Erm .jap

Jiwa Lara said...

a'ah..nsb bek try td x msuk kn doc2..biar kosong je..

►AdamXis◄ said...

assalam...wow hebat...nice tuto...slalu pkai software jer...tp yg nie nampak lg simple.heheeh

Mohd Zakwan said...

Jiwa larA , g sni nak unhidden folder tu blk :)
http://www.tech-recipes.com/rx/1521/how_to_view_hidden_and_system_files_and_folders_in_vista/

Mohd Zakwan said...

Adam:wassalam. Welcome :D
Hehe ,harap entri ni digemari rmai. Hoho

Jiwa Lara said...

thnxx Zakwan..:)

Mohd Zakwan said...

Welcome :)

YAYA AZURA said...

bagus nie ... boleh sorokkan folder games ..anak-anak sedara datang suka sangat main game ..mak sedare main tak pe ...hikhik..

salam kenal ... follow u ^__^

Budak Botak said...

ha3, secret folder...

Entry terbaru Pendrive Berbentuk Sperma - 10 USB Pendrive Menarik... (",)

Mohd Zakwan said...

Yaya : sorok la ape yg patotnye ,huhu .ank sdare zakwan pulak slalu nk tgk upin-ipin ,haha ,tq f0ll0w :)

Mohd Zakwan said...

Budak botak: yeah secret folder , hehe

hidayahfaudzi said...

haha! hebat lar! bru tau bole hide folder! ^__^
anyway follow awk =)

Mohd Zakwan said...

thanks follow :D
Dah try belum hide folder ? hehe

hidayahfaudzi said...

haha! nnt balik kampung baru nk buat..anak sedara suka men game dalam laptop nih huhu =_='
anyway..thanx tegur sal blog sy tuh..i'll try to reduce it :)

Mohd Zakwan said...

ouh kay :)