Cara Pulihkan Serangan Virus Facebook

Assalamualaikum , salam sejahtera semua :)

Sekarang ni , ramai orang yang tidak bertanggungjawab telah mengambil kesempatan dengan menggunakan laman web sosial Facebook sebagai tempat untuk menyebarkan Virus .
Memang takde keje lah orang-orang ni, tak habis2 menyusahkan orang lain =.=
Contoh yang paling biasa cara Virus disebarkan di Facebook :

Suatu hari di kotak chat FB..
“Hi. How are you?”
anda membalas...
“Wanna laugh?”
anda membalas..
“Is it you on the video? want to see?”
Dan dia akan hantar satu LINK untuk anda melihat video tersebut .. JANGAN TEKAN !! VIRUS TU!!!

Tapi , kalau dah tertekan nak buat macam mana ye ? Jangan risau ....
Selalunya, kalau kita tertekan link terbabit, benda yang akan berlaku terhadap PC kita ialah secara automatik akan tertutup sendiri dan akan terbuka semula di dalam Safe Mode..
Ikuti cara-cara berikut untuk mengelakkan PC anda dari terkena Virus :

1. Klik pada butang Start :


2. Cari msconfig :


3. Buka msconfig dan ia akan keluar window seperti ini :



4. Klik pada tab Boot , dan jika benar2 PC anda dijangkiti Virus, ia akan jadi seperti gambar di bawah :



5. Untick pada kotak di sebelah Safe Boot itu :


6. Klik pada butang OK dan sila Restart PC anda . SELESAI !!

Pengajarannya, jangan klik lagi Link2 yang dibagi oleh orang2 yang tak boleh dipercayai. Akibatnya, parah PC anda ! hehe .
Sekian.. Peace (Y)

Kredit kepada Naz's Online Journal kerana menyebarkan informasi yang amat berguna ini . Haris Kaito jugaa !! :D

6 comments:

saharinasaharudin said...

thanks for the useful info :)

Mohd Zakwan said...

saharinasaharudin : you're most welcome :)

saiazuan said...

nice info.. arigatou~

Mohd Zakwan said...

saiazuan : hehe thanks :)

Heizzy said...

nk tanya... kalau fb kite dah kene virus... n then tk boleh bukak.. ade jlan tk?

Mohd Zakwan said...

fb yang kene virus ? aik pelik tu. mungkin akaun FB heizzy kena hack kot ??
selalunya laptop yg kena virus bukan FB ye :)