Trick:Unlock Tema TERSEMBUNYI di Windows 7

Assalamualaikum, salam sejahtera semua :)

Kebanyakan pc/laptop TERBARU sekarang ni banyak menggunakan sistem operasi windows 7. Banyak kebaikan menggunakan windows 7 ini , dan salah satu kebaikannya ialah gambar background(desktop) boleh tukar2 secara automatik !! Mungkin korang dah bosan dengan theme yang sedia ada di windows 7, sebenarnya ada HIDDEN THEME /TEMA TERSEMBUNYI di windows 7 ! Tak percaya , cuba korang ikuti step-step yang berikut :

1. Buka application Notepad .

2. Copy code di bawah ini dan paste di Notepad.

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Themes\InstalledThemes\MCT] “%windir%\\Globalization\\MCT\\MCT-AU\\Theme\\AU.theme”=”” “%windir%\\Globalization\\MCT\\MCT-CA\\Theme\\CA.theme”=”” “%windir%\\Globalization\\MCT\\MCT-GB\\Theme\\GB.theme”=”” “%windir%\\Globalization\\MCT\\MCT-US\\Theme\\US.theme”=”” “%windir%\\Globalization\\MCT\\MCT-ZA\\Theme\\ZA.theme”=””

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Wallpapers\KnownFolders\Windows Wallpapers\MergeFolders] “%windir%\\Globalization\\MCT\\MCT-AU\\Wallpaper”=”” “%windir%\\Globalization\\MCT\\MCT-CA\\Wallpaper”=”” “%windir%\\Globalization\\MCT\\MCT-GB\\Wallpaper”=”” “%windir%\\Globalization\\MCT\\MCT-US\\Wallpaper”=”” “%windir%\\Globalization\\MCT\\MCT-ZA\\Wallpaper”=””

3. Save file ini dengan nama allregional.reg dan tutup.

4. Buka file allregional.reg tu balik .Nanti akan terkeluar Popout , tekan je butang Yes.

5. Sekarang, klik kanan pada desktop anda dan pilih personalize. Cuba lihat, tema terbaru telah tersedia untuk anda digunakan .

Kan betul ada theme tersembunyi untuk windows 7 :D Kalau tak menjadi , sila baca semula step2 di atas dengan teliti.

Mungkin lepas beberapa hari anda menggunakan tema tersembunyi windows 7, anda akan berasa bosan ? Pergi ke link - INI - untuk download theme2 khas untuk windows 7.

sumber : pctipstricks

Harap entri ini membantu untuk "mencantikkan" sikit background pc/laptop korang yang menggunakan operasi windows 7. Kalau rasa entri ini berinformasi, klik Like dan Share untuk berkongsi dengan rakan2 anda . Dapat manfaat bersama :)

Sekian.. Peace (Y)

p/s : mintak tolong klik iklan2 di bawah ini ye. Terima kasih buat mereka yang sudi klik :D

-ChurpChurp

-Says.my

4 comments:

Said Arsyad said...

wih trik yang bgus.

Mohd Zakwan said...

Said .. thanks :)

Heizzy said...

tade pun~

Mohd Zakwan said...

Heizzy : awak guna Windows 7 kan? takkan tak jadi ... sila ikuti arahan di atas betul2 :)