facebook lebih 'ringan' daripada blogger !

Assalamualaikum , salam sejahtera semua :)

Dah 2 bulan aku tak tukar Template blog ni . Sebelum aku nak tukar, aku tanya pendapat kawan-kawan aku dahulu sama ada patut ke aku tukar ? Ada orang tu cakap [ehem3] 2 kali setahun je kena tukar template . Tak boleh selalu .
Tetapi disebabkan aku ni cepat bosan , jadi aku tukar kepada yang template baru dan sekarang ni aku amat berpuas hati dengannya :D

Aku pun nak tahu lah juga berat tak template blog aku ni .. lama tak loading ..
Jadi aku membuat perbandingan antara blog aku dengan pemilik blog [Blog Corrupted] dan pemilik blog [Haris Kaito] .
Setelah aku membuat timbangan berat di iWebTool , kat bawah ni ialah keputusannya :

Alhamdulillah , blog aku masih lagi di bawah 100 KB !! Orang cakap website yang berada di bawah 100 KB dikira ringan dan tak membebankan orang untuk blogwalking .
Bukan blog aku je , malah blog lagi 2 orang tu pun di bawah 100KB .
hehe :)

Lepas dah timbang berat blog kami bertiga , terdetik pula di hati aku untuk timbang berat Facebook ,Twitter dan juga Blogger ! Nak tengok juga mana antara ketiga-tiga website tersebut yang paling ringan dan cepat page loading nya.
Jom tengok result nya kat bawah ni :

Wow , facebook.com lebih ringan daripada blogger.com :0
Tapi yang aku pelik , time aku bukak laman web Blogger di laptop aku , lagi cepat loading pulak berbanding dengan Facebook .. APA KES ??! huhu

p/s : korang dah timbang belum berat blog korang ? kalau belum, boleh timbang di SINI ..

Sekian ... Peace (Y)

4 comments:

Haris Kaito said...

berat gak blog aq tuhh... =.=

Mohd Zakwan said...

Haris , tahupun kau ,haha.
Aku rasa sebab flash header kot xD

Haris Kaito said...

tahukan anda....flash header lebih ringan dari header png atau gif :)

Mohd Zakwan said...

yeke ? macam pernah dengar . dari mana ye ?
hehe xD