HIDE FILE IN SONY ERICSSON MOBILE

Assalamualaikum dan salam 1 DUNIA :)

Dalam entri-entri yang lepas ,Zakwan ada buat post pasal cara nak sorokkan/hide file dalam Handphone NOKIA. Sila klik SINI untuk ke post berkenaan.

Masa tu ,Zakwan tak tahu lagi cara nak sorokkan file bagi pengguna Handphone Sony Ericsson. Tapi sekarang ,setelah bertanya kepada 'pakcik' Google, akhirnya terjawab juga!

Tapi kali ini agak leceh sedikit ,sebab kena guna application ,tapi takde lah leceh sangat pun kan? Application nye pun tak mencecah 1MB. Jadi tiada masalah berkaitan memory handphone .

Cara-caranya :

1. Download application MobyExplorer dekat SINI

screenshot MobyExplorer






2. Transfer java application tersebut ke handphone Sony Ericsson anda .

3. Dah install kat handphone tu ,bukak application terbabit, pilih lah file mana yang anda nak nyorokkan/hide .

4. Dah pilih ,tekan 'menu' ,pilih 'properties' , and then check box yang ada tulis 'hidden' di sebelah nya itu.

Sekarang ,perhatikan, file yang anda nyorokkan tadi tidak lagi kelihatan oleh mata kasar mahupun halus ! Anda sorang je tahu file tu wujud . Hehe

Nak unhidden file, hanya uncheck sahaja box di sebelah 'hidden' tu dan file akan kelihatan balik.

Mudah kan? Jadi anda tak perlu risau lagi mengenai gambar awek/pakwe anda ditengok orang ramai ,hahaha xD

Sebelum mengakhiri entri kita pada hari ni(ayat skema semacam ,haha),
Ingin Zakwan bagitahu sebagai maklumat tambahan , MobyExplorer ni bukan sahaja boleh hide file,malah zip , encrypt file pun boleh ! Memang amat berguna application ni !Apa tunggu lagi ,download lah ,hehe xD

Kalau ada step yang tidak berapa nak faham , boleh komen di post ini , Zakwan akan cuba tolong jelaskan dengan lebih mendalam ! Hehe

Terima kasih sudi baca :)

8 comments:

Haris Kaito said...

wah3...tq2...boleh simpan gmbar awek nie...ha3...

nur said...

isk.. nak kne study betoi2 entry ni..
slm kneal..

Mohd Zakwan said...

Haris : kecik2 dah ada awek ,aku lepuk kang ! Hehehe ,gurau xD

Mohd Zakwan said...

Nur ,kenapa? Tak paham ke apa zakwan tulis ?
Salam kenal :)

Haris Kaito said...

ha3...jelez gak ke?? :P

Mohd Zakwan said...

Jeles ?
Aku dah ada ,buat apa nak jeles ,hahaha :p

Haris Kaito said...

ko kan jelez dgn aku... XD

Mohd Zakwan said...

Apo-apo lah haris.haha xD