PEMINAT DOMO-KUN WAJIB BACA NI !

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua :)

Sebelum tu, nak mintak kerjasama semua supaya klik iklan-iklan di tepi blog Zakwan ni, terima kasih banyak-banyak bagi yang dah berbuat demikian ! yang belum lagi ,bertindaklah sekarang ! Kehkehkeh

Entri ni bukan bertujuan nak membebel panjang mengenai iklan. .tapi berkenaan DOMO-KUN !
DOMO-KUN sudah popular sekarang ni ,tak kira lah dalam kalangan lelaki ke perempuan .tapi yang selalu ada patung/aksesoris Domo-kun ni perempuan je la ,lelaki just minat camtu-camtu je. Betul tak kaum lelaki? Hehe

Bagi yang tak pernah tahu ,tak pernah dengar dan tak pernah melihat Domo-kun, tengok gambar di bawah ni :


comel kan? Hahaha


Sekarang, aku akan bagitahu sikit biodata,asal-usul dan apa-apa yang berkenaan Domo-kun pulak :

~ Domo ni sebenarnya merupakan maskot televisyen NHK JEPUN yang muncul dalam beberapa sketsa animasi selama 30 saat sebagai pengenalan rancangan ...

~ Domo, selaku watak utama, dihuraikan dalam laman web rasmi bahasa Inggeris sebagai "seekor makhluk aneh yang menetas dari sebiji telur."

~ nama 'Domo' ni diambil di episod kedua rancangan ini, apabila juruhebah TV berkata "domo, konnichiwa" yang maksudnya lebih kurang "apa khabar di sana?" atau "apa khabar ,Domo? Nama hujung 'kun' pula diambil bersempena panggilan mesra yang selalu dipakai di Jepun untuk memanggil lelaki yang lebih muda.

~ Domo-kun pun ada makanan favourite dia iaitu gulai daging (omang ai ,biar betul ? Haha, dalam BI aku tengok Japanese-style meat) dan ubi kentang ! Makanan yang paling dibenci oleh Domo ialah EPAL gara-gara satu misteri yang belum terjawab dalam DNA nya .jadi ,peminat Domo di luar sana tu,jangan lah makan epal ye !haha

~ Domo-kun akan mengembung (mengembangkan diri) waktu dia berasa marah atau pun gementar. Macam-macam lah Domo ni..haha

~ Domo tinggal dalam sebuah liang bawah tanah bersama Usaji (うさじい Usajii) seekor arnab tua bijaksana yang gemar menonton televisyen dan minum teh hijau. Nama Usaji adalah kata lakur perkataan usagi (ウサギ ) (arnab), dan jii- chan (じいちゃんatuk). Usaji tidak gemar benda2 "baru" dan juga tidak ada telefon.boleh dikatakan old fashioned lah.. Dari segi fesyen pakaian, Usaji lebih mementingkan bahan berbanding rupa. Makanan kegemaran Usaji ialah lobak, manakala dia paling tidak gemar makan "benda-benda yang tidak bererti."

~ Dalam liang itu juga didiami dua ekor kelawar, iaitu si ibu bernama Shinobu (しのぶ) dan anaknya Morio (もりお).

~ Satu lagi watak utama dalam siri cerita ringkas ini ialah seorang 'weasel girl' bernama Tā-chan (たー ちゃん ? ).
Tā-chan yang berusia 17 tahun ini hendak menjadi jurugaya atau peragawati di Tokyo dan selalu menggunakan teknologi (TV, telefon bimbit, dan kamera). Makanan kegemarannya ialah aprikot dan tart pudina, manakala landak laut paling dia TAK suka.
Nama Tā- chan berasal dari perkataan "berbilang saluran" (多チャンネ ル tachanneru) dalam penyiaran digital.
Banyak lagi karakter yang terlibat dalam rancangan ni ,nak taip semua malas den .haha,
rujuk WIKI untuk tahu lebih lanjut..

~ Domo juga ada gamenye yang tersendiri kat Nintendo DSi.
5 games tersebut adalah Crash-Course Domo, Hard-Hat Domo, Rock-n-Roll Domo, Pro- Putt Domo and White-Water Domo.

jom tengok screenshot game domo :




macam bosan je game domo ni..haha



Demikianlah sedikit sebanyak informasi mengenai DOMO-KUN ,harap anda semua enjoy membacanya .hehe

p/s : aku dah botakkan kepala, ada skit je baki rambut yang tinggal, sob sob T.T

3 comments:

Anyyss Shuhaimi said...

selalu sebut domo arigato jek.. :)

Pupel Liyana said...

pupel copy ini dan credit kat zakwan ye :) terima kasih

Mohd Zakwan said...

Pupel : lawa blog :0 okay .. no hal .. btw, thanks backlink !